Στο τέλος Ιουλίου στην ιστοσελίδα της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας αναρτήθηκε ανακοίνωση στην οποία υπάρχει η λίστα των σωματείων τα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα τρία πρωταθλήματα που διοργανώνει για την περίοδο 2022-2023.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος, αποφάσισε ότι 14 σωματεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην Α’ κατηγορία, 19 στη Β’ και 24 στη Γ’ κατηγορία (συν όποια αναγνωριστούν ή επαναδραστηριοποιηθούν), για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Η ΕΠΣΑ απηύθυνε κάλεσμα δήλωσης συμμετοχής σε 57 (και βάλε) σωματεία. Πέρασαν οι προθεσμίες που είχαν στη διάθεσή τους ανά κατηγορία οι ομάδες να το πράξουν. Πέρασαν και οι παρατάσεις που δόθηκαν. Κλήθηκαν ομάδες να αγωνιστούν σε μεγαλύτερες κατηγορίες καλύπτοντας κενά. Εις μάτην…

Τελικό απολογισμός; Στην κληρωτίδα μπήκαν 10 σωματεία στην Α’, 20 στη Β’ και 8 στη Γ’!!! Σύνολο 38 Σωματεία… Που σημαίνει ότι μόνο αυτό το καλοκαίρι «εξαφανίστηκαν» από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας 19 Σωματεία. Ήτοι το ένα τρίτο όσων είχαν δικαίωμα συμμετοχής!!!

Και υπάρχει δρόμος έως την έναρξη των πρωταθλημάτων για να γίνει η οριστική καταμέτρηση. Είναι παραπάνω από βέβαιο πως κάποια απ’ αυτά δεν θα πάνε καν στην γραμμή της αφετηρίας. Και κάποια μπορεί να αρχίσουν να τρέχουν αλλά θα εγκαταλείψουν σύντομα. Όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι περιττή η σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες, όταν αγωνίζονταν στα πρωταθλήματα 110 με 120 σωματεία. Είναι απόλυτα απογοητευτική η σύγκριση ακόμα και με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια.

Ο αριθμός των 38 σωματείων που δήλωσαν συμμετοχή στα τρία πρωταθλήματα, εκ των οποίων μόλις 17 (ούτε τα μισά) δήλωσαν συμμετοχή στο κύπελλο (για τα 12 είναι υποχρεωτική η συμμετοχή), απεικονίζει την τραγική πραγματικότητα του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου.

Φυσικά δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να αναλύσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των διοργανώσεων. Εκεί τα πράγματα είναι πιο τραγικά.

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του μεγαλύτερου νομού της χώρας έχει καταρρεύσει. Και όσοι οφείλουν να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα είναι… απασχολημένοι σε άλλες δραστηριότητες. Αντί να προσπαθήσουν -έστω για τους τύπους- να κάνουν κάτι, καταστρατήγησαν κάθε διαδικασία για να μην χάσουν τις καρέκλες τους που είναι πολύτιμες για να έχουν άλλοθι ύπαρξης στο ποδόσφαιρο.

Τα αμείλικτα ερωτήματα που προκαλεί και η παράθεση των παραπάνω αριθμητικών δεδομένων, δεν απασχολούν κανέναν.

Πηγή:  Yellow Power Παναιτωλικός, Τεύχος 3, 2022-2023