Τι όφελος μπορεί να έχει ο Παναιτωλικός από την βελτίωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου; Να βρίσκει νέους ποδοσφαιριστές που θα έχουν πάρει τις βασικές αρχές και θα έχουν προοπτική εξέλιξης. Σε τίποτα άλλο δεν μπορεί να αποβλέπει.

Η ποδοσφαιρική Αιτωλοακαρνανία ούτε αυτό, το ελάχιστο, δεν μπορεί να παράσχει εδώ και πολλά χρόνια. Το επίπεδο είναι πολύ – πολύ χαμηλό και το ενδεχόμενο να καλλιεργηθεί στο τοπικό μας ποδόσφαιρο κάποιο ταλέντο που να έχει προοπτική να παίξει σε επαγγελματικό επίπεδο, μοιάζει απειροελάχιστη.

 

Η μόνη του ελπίδα είναι η Ακαδημία (δική του ή κάποια από τις συνεργαζόμενες) στην οποία μπορεί να καταφύγει ένα πιτσιρίκι για να κάνει τα πρώτα του βήματα. Και εκεί να αξιολογηθεί το ταλέντο του ώστε να δουλέψει με στόχο να δοκιμάσει την τύχη του στα Τμήματα Υποδομής του Παναιτωλικού.

Κάποια τέτοια παιδιά έχουν φτάσει στην επαγγελματική μας ομάδα. Σχεδόν κανένα από Σωματεία που αγωνίζονται στα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Βλέποντας το επίπεδο αυτών των πρωταθλημάτων δίνεται αυτόματα και η εξήγηση. Γιατί ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα…»

ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ – ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι αντί να ανησυχούν όσοι έχουν θεσμικό ρόλο και να αναζητούν εναγωνίως ιδέες να σταματήσει το κακό για να γίνουν στη συνέχεια βήματα προόδου, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πλήρης αδράνεια, προκλητική αδιαφορία. Ανικανότητα που οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην καταστροφή.

Εκείνοι που έχουν την ευθύνη της αποτυχίας, χρησιμοποίησαν κάθε τέχνασμα για να μείνουν κολλημένοι στις θέσεις τους. Όχι για να προσφέρουν στο ποδόσφαιρο, αλλά να επωφεληθούν απ’ το ποδόσφαιρο.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Με διαδικασίες που παραπέμπουν σε εποχές αλήστου μνήμης, με προσβολή της νομιμότητας και της αξιοπρέπειας. Με πλήρη κατάργηση κάθε έννοιας δικαίου και δημοκρατίας. «Μαγειρεύοντας» τα πάντα με ένα και μοναδικό στόχο: Να διατηρήσουν τα… προνόμια που τους δίνουν οι καρέκλες που κατέχουν.

Η καταγραφή μιας τραγικής πραγματικότητας δεν αρκεί να την αλλάξει. Μόνο αν αντιδράσουν όλοι όσοι αγαπούν πραγματικά και με ανιδιοτέλεια το ποδόσφαιρο και έχουν διάθεση προσφοράς και όχι εκμετάλλευσης.

Όσα δεν πράττουν εκείνοι που έχουν θεσμική αρμοδιότητα (και υποχρέωση) ας αναλάβουν πρωτοβουλίες να τα κάνουν οι πραγματικοί εργάτες του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου. Πρωτοβουλίες για συνεργασίες με τους Δήμους για βελτίωση των εγκαταστάσεων, για την εκπαίδευση στελεχών, για την οργάνωση των ηλικιακών κατηγοριών. Για κοινές δράσεις που θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ

Αποδεικνύοντας ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος απ’ αυτόν που οδηγεί στον γκρεμό. Αρκεί να έχει κάποιος διάθεση να τον αναζητήσει. Το μόνο που έμεινε στους παράγοντες είναι να αντιδράσουν με έργα απέναντι σ’ αυτό το χάλι που κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως έργο τους που δήθεν έχει και την αποδοχή των Σωματείων. Κάνοντας ταχυδακτυλουργικά κόλπα, που πλέον πείθουν ελάχιστους.

Πηγή:  Yellow Power Παναιτωλικός, Τεύχος 3, 2022-2023