Οι υποδομές όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και γενικότερα στη χώρα μας είναι ένα κεφάλαιο πολύ σημαντικό. Σε πολλές ωστόσο πόλεις της Ελλάδας, το φαινόμενο υποβάθμισης του προϊόντος είναι γνωστό και δυστυχώς δεν υπάρχουν οι άνθρωποι που να μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση προς το καλύτερο. Στην Αιτωλοακαρνανία η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη.
Χρόνο με το χρόνο οι ομάδες του τοπικού ποδοσφαίρου που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Ενώσεως είναι όλο και λιγότερες με τους πόρους να μην υπάρχουν και τους ιδιοκτήτες των ομάδων να αδυνατούν να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις.
Λυπηρό είναι το γεγονός ότι ούτε και πέρσι στο Νομό, διοργανώθηκαν πρωταθλήματα υποδομών Κ12 και Κ10. Απ’ ότι φαίνεται, δεν προβλέπεται να διοργανωθούν και φέτος.
Τα μόνα που διοργανώθηκαν ήταν Κ16 και Κ14 με τη συμμετοχή 14 και 10 ομάδων αντίστοιχα. Η έλλειψη αγωνιστικότητας που δημιουργείται κυρίως στις μικρότερες ηλικίες με την μη ύπαρξη πρωταθλημάτων, θα μπορούσε να επιλυθεί με την δημιουργία αρκετών τουρνουά που θα εξυπηρετούσαν σε ρυθμό και θα έδιναν
κίνητρο στους νεαρούς αθλητές κάθε εβδομάδα.

Είναι ώρα «μηδέν» για τις υποδομές. Η Ένωση αντί να κάνει βήματα προς τα μπροστά, κάνει συνεχώς βήματα προς τα πίσω, τα προβλήματα δε λύνονται και έχει επέλθει η πλήρης απαξίωση. Είμαστε ευχαριστημένοι με δύο μόλις πρωταθλήματα υποδομών; Τι φταίει και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτό;
Η αναβάθμιση του παιδικού πρωταθλήματος, θα πρέπει να είναι στόχος όλων.
Από τη διαιτησία, την ημέρα διεξαγωγής  του αγώνα , τις  χορηγίες έως  και  τους  προπονητές. Όλα παίζουν ρόλο.Έχει παρατηρηθεί ότι στους συγκεκριμένους αγώνες σφυρίζουν νεαρά παιδιά που δε διαθέτουν την εμπειρία, απαξιώνοντας ακόμα περισσότερο το προϊόν, με σοβαρά λάθη. Δεν έχει σημασία αν διευθύνουν αγώνες παιδιών, το ζητούμενο είναι η συνέπεια, η γνώση και η εμπειρία. Καλύτερη διαιτησία σημαίνει και αναβάθμιση. Όσον αφορά τις ημέρες και ώρες των αγώνων, θα ήταν πιο σωστό όλοι οι αγώνες των μικρών ηλικιών, να διεξάγονται Κυριακή και όχι Σάββατο. Είναι κρίμα για παράδειγμα κάποιο παιδί να μη μπορεί να συμμετέχει στον αγώνα, επειδή είχε φροντιστήριο. Η Κυριακή είναιμια μέρα ελεύθερη για όλο τον κόσμο. Όλα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Σημαντικό ζήτημα το έλλειμμα νεαρών ποδοσφαιριστών στις ομάδες, ελλείψει ύπαρξης ακαδημιών. Αυτή τη
στιγμή μόλις οχτώ ομάδες του Νομού, διαθέτουν τμήματα υποδομής κατηγορίας Κ16 (που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα), ενώ δύο ομάδες τμήματα υποδομής κατηγορίας Κ14.
Επιπρόσθετα, έξι ομάδες διαθέτουν παράλληλα τμήματα Κ16 και Κ14. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί η ανάγκη ενός πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος Κ16 με καλύτερη κατάρτιση ομίλων, κάτι που θα δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Οι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με το τοπικό ποδόσφαιρο, θα πρέπει να δουν και πιο ζεστά το κομμάτι δημιουργίας ακαδημιών. Ήδη οι Ελπίδες Αγρινίου σε συνεργασία με τον Παναιτωλικό έχουν επενδύσει σε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο. Ο Παναιτωλικός είναι η κορυφή της εξέλιξης ενός νέου ποδοσφαιριστή, χρειάζεται ωστόσο υπομονή, ταλέντο και φυσικά στήριξη.

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ

Τι πρέπει να γίνει για να έρθει η ανάπτυξη των υποδομών και η δημιουργία περισσότερων ακαδημιών;
Πρώτα απ’ όλα, η αναβάθμιση του προϊόντος θα έρθει κυρίως με οικονομική βοήθεια μέσω χορηγιών. Από τη φανέλα, μέχρι πανό μέσα στο γήπεδο. Οι χορηγίες παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην οικονομική ευεξία κάθε Συλλόγου.
Δεύτερον, χρειάζεται πλαισίωση από αξιόλογους προπονητές, γνώστες του αντικειμένου, καταρτισμένοι. Τρίτον, άνθρωποι του ποδοσφαίρου επιβάλλεται να γυρίζουν το Νομό, τσεκάροντας περιπτώσεις ταλέντων από ομάδα σε ομάδα. Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη προπονητών και η στελέχωση κρίνεται απαραίτητη ειδικά σε αυτές τις ηλικίες. Θα πρέπει να δοθεί κίνητρο στα παιδιά να ασχοληθούν και να νιώσουν ότι μέρα με τη μέρα κερδίζουν γνώσεις. Κάλυψη εξόδων σε όλα τα παιδιά που μετακινούνται από απομακρυσμένα χωριά ή δεν έχουν τον τρόπο κάλυψης των εξόδων
λόγω των αποστάσεων του τόπου κατοικίας τους έως τον τόπο που πραγματοποιούν την προπόνηση.

Απαραίτητη η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων
Οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τις υποδομές, θα πρέπει να πληρούν βασικά κριτήρια, όπως καλός χλοοτάπητας,
καλές συνθήκες προπόνησης και πληθώρα γηπέδων. Στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις εγκαταστάσεις, έτσι ώστε τα γήπεδα να είναι στην καλύτερη δυνατή τους κατάσταση. Όσον αφορά το Μεσολόγγι
δημιουργήθηκαν σημαντικά ζητήματα το προηγούμενο διάστημα με προπονήσεις ομάδων σε κακές συνθήκες που δεν
τιμούν κανέναν και μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Αυτά κάποια στιγμή θα πρέπει να αποτελέσουν μία άσχημη
ανάμνηση. Δυστυχώς βρισκόμαστε στο 2022 και αναγκαζόμαστε να αναφερόμαστε ξανά στην κακή κατάσταση των
γηπέδων.

Ενημέρωση σε σχολεία
Το κομμάτι του αθλητισμού είναι πάντα επίκαιρο. Τα σχολεία είναι ένας καλός χώρος έτσι ώστε να γίνεται μέσα στη διάρκεια της σεζόν ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα του ποδοσφαίρου στις μικρές ηλικίες και στην ανάπτυξη υποδομών, ενώ είναι ευκαιρία και για τους γυμναστές – προπονητές να τσεκάρουν περιπτώσεις νέων παιδιών μέσα από δοκιμαστικά τεστ.

Εξειδίκευση – επιμόρφωση
Τέλος, επειδή το κομμάτι των υποδομών χρειάζεται ικανούς ανθρώπους, απαιτείται συνεχώς αξιολόγηση και επαγρύπνηση για το καλό του ποδοσφαίρου μας και τη σωστή ανάπτυξη. Οι προπονητές είναι απαραίτητο να διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα και με βάση αυτά να επιλέγονται.
Ο Παναιτωλικός είναι πάντα μπροστά στις προσπάθειες στήριξης των υποδομών και την βελτίωση του αθλήματος στην περιοχή μας. Το έχει αποδείξει πάμπολλες φορές και συνεχίζει δυναμικά στο δρόμο που έχει χαράξει. Εξάλλου οι ακαδημίες του είναι και ο καθρέφτης του.
Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να βοηθήσει με τη σειρά της στην αναβάθμιση και την εξέλιξη του αθλήματος στην περιοχή μας, χρειάζεται συνεννόηση με τα σωματεία και σωστή διαχείριση. Πρέπει επιτέλους το τοπικό μας ποδόσφαιρο σε επίπεδο υποδομών και μη, να επιστρέψει εκεί που του αξίζει.

Πηγή:  Yellow Power Παναιτωλικός, Τεύχος 3, 2022-2023